Bakgård: February 2012              

Eastern Perimeter

Powerplant NYC autumn 2011 semester project by Joachim Haug.

This project uses the perimeter block as a basis for organization of the 100000m2+ program on the site. From this well known typology the building has a simple logic; to adapt to the inserted program, adapt to the given context , and use sun conditions as a generating force for creating architecture.

The perimeter block has the inner courtyard as important feature. The courtyard creates an inner space that differs from the surrounding public spaces, it’s semi-private/semi-public, and it is also used as a tool to create a new connection from the city to the East River Park.

Additional program is also introduced to the structure. Programs that need a certain height and width, as swimming pool, library and cinemas, create variations in the facade and a more diverse courtyard space.

The fifth floor is used as a public space to handle the retail program of 15000m2. This public street connects the office and residential areas above with the mixed program of residential, retail and green areas below.


Powerplant NYC autumn 2011 semester project by Sebastian Stokkebokjær.

This project is as most buildings in NYC, built within a grid. Ophidian, however, is built up around a 3d grid instead of a 2d. The project consists of three different sized continuous snakes, that are entangled into eachother. Each snake has its own separate program. One for office, one for residental and one for culture and circulation. While the housing and residental are fixed moduls that has the same height and width from beginning to end, the circulation / culture snake changes it size to adapt to the other two. Together they create spaces forming many informal social situations, much like a village expanding into the air.

The roofs contain park areas, sportsfields and cultural program with great views over Manhatten, Hudson river and Brooklyn. Because of the vast cultural and sports program the building will pull on surrounding residental areas, and become a meeting point and a community centre.

The plan in the residental snake is very flexible. The appartments are modul and gridbased and has a loadbearing box containing the bathroom. This box also contains sliding walls, that can act either as a roomdivider or can be slided into the box, if one during the day prefers a more open appartment. The offices also contain this concept, so the office space can adapt to the users preferences.